Monday, June 28, 2010

banaanisalat

Emps kinkis mulle "eduka" kursuse läbimise puhul suure kokaraamatu maailmaroogadest - ütleme nii, et kursuse sooritasin tähtajast 3 kuud hiljem - et selle skoorisin 100%, siis võib vist lõpetamist ikkagi edukaks pidada:D 
Raamat ise sisaldab suurel hulgal põnevaid retsepte(sh ka spinatisupp India moodi) ning see banaanisalatiki on sealt kogust. Kirjeldatud oli rohelisi banaane - oletasin küll, et tegu on spetsiaalse sordiga, aga et Eestis seda pole, siis tuli mul hiilgav idee asendada oletatav sort lihtsalt toore banaaniga, mis minu meelest pidi keevale veele ja keetmisele vastu pidama:) Keetmine õnnestus ja banaanid ei lagunenudki keemise ajal ära - pundusid, kuid elasid üle:P
Banaanide keetmise ajal lõikusin kenasti ka salati ja punase sibula, puistasin seemneid ning valasin õligi kaussi - viimasena liitusid salatiga banaanid ning siis või segamine alata.
   
Tulemus oli välimiselt väga kena, kuid maitse poolest oli kohutav - maitsvaim osa oli salat ja sibul:D Selgus, et toores banaan ei kõlba üldse süüa, sest see on nii jahune ja kuivatab jubedal kombel suud:S

Friday, June 18, 2010

Kõrvitsavorm seentega

 
Emme tõi kaks kõrvitsat ja kaks suurt karpi marineeritud seeni - et kõrvitsad kiirelt kasutusse võtta tegin ühest kõrvitsapallist vormi ja teise jätsin paremaid päevi ootama:D Praadisin kõrvitsad ja seened eraldi ning siis segasin nad vormi kokku - peale puistasin juustu. Väga söödav tuli:D

Thursday, June 17, 2010

päev 30 - riisi eksperiment

Päev jõudis õhtule ja nüüd on aeg teha kokkuvõte riisi eksperimendist, mis kestis 30 päeva. Alguses kohe tekkis ignoreeritavale riisile

Wednesday, June 16, 2010

Kaini kingitus

Kain tõi mulle seesuguse põneva kingituse - kaunistas maika nii ilusti ära, et ma pean kogu aeg inimesi veenma, et see on tegelikult ka Kaini käsitöö. Liiga ilus noh!:D
Ja kingikott oli ka supervahva - saiakilekad õmbles kokku ning pressis pluusi ka oskuslikult sinna vahele:D

Liina kingitus

Lints tõi kuldseks värvitud kiivri ja uhked tuttava kujundusega kõrsikud:D
Kiivrit püüdsin sünnipäeval peas hoida, kuid üle tunni ei suutnud seda kanda, sest (tõenäoliselt)vähesest ehituskogemusest tingituna sain korraliku peavalu:D Nüüd püüan sellega alla tunni edvistada:D

Saturday, June 05, 2010

paugutamine koduaknal

Esimene katse oli äädika ja soodaga - et tegu on peamiselt lasteprojektiga, siis vaja läheb ühte filmitopsi, pabertaskurätikut, 1 teelusika täit soodat ja 3 teeluskatäit äädikat.
Kuna mul polnud filmitopsi võtta siis pidin leppima väikese juustukarbiga. Tugevama paugu saavutamiseks salfakat ei kasutanud(lapsed võivad oma aeglaste liigutuste mõttes sooda salfakasse mässida ja siis kuulina äädikasse toppida). Peale sooda lisamist äädikasse tuleb kaas kiiresti peale panna topsile nii et reaktsioonist tekkiv gaas ei lekiks, sest muidu ei lenda kaas rõhu mõjul minema - minu katse kukkus haledalt välja mõlemal korral - seega tuleb ikka filmitopsiga katset korrata.
Et mul eraldus vaid reaktsioonist tulenev mullitav vaht(gaas pressis end kaane vahelt välja), siis tegin korduvkatse. 
vasakul on sooda, keskel uue katse äädikas ja paremal on reageerinud kemikalisegu.(allolev pilt on uus lootus "parema" kemikaalide suhtega, mis ka aia taha läks, sest gaasi ei eraldunud piisavalt kiiresti)
Huvitav fakt: Pärm muudab suhkru alkoholiks ja bakter muudab alkoholi äädikaks. Vanaks läinud vein nt muutub äädikaks:)

Teine katse oli "vahumere" projekt - vaja läheb kahte katseklaasi(parema puudumisel kasutasin juustukarpe), pesupulbrit, soodat, vett, äädikat, teelusikat, kahte segamispulka.
Katsetopsikusse A tuleb panna 1/2 lusikat soodat ning täita tops 1/3 ulatuses äädikaga ja lahus segada pulgaga. Katsetopsikusse B panna 1/2 lusikat soodat ja täita topsik 1/3 ulatuses veega - lahus segada.
Muidu valatakse B topsiku sisu A topsikusse, kuid ma võtsin suurema klaasist anuma, et reaktsiooni paremini jäädvustada. Alloleval pildil on lahused kokku segatud - aluselise naatriumvesinikkarbonaadi ja happelise etaanhappe lahuste kokkupuutel tekkib keemiline reaktsioon, mille tagajärjel moodustab süsihappegaas ehk süsinikdioksiid(CO2), mis koos pesupulbriga moodustab vahutava vahu.
ülemisel pildid kerkib vaht, alumisel taandub juba.

Huvitavad faktid:

Vesinikeksponent ehk pH on negatiivne logaritm lahuse vesinikioonide kontsentratsioonist (mol/l). pH-skaala kehtib ainult standardtingimustel, mis on ühe atmosfääriline rõhk ja 25°C temperatuur.
pH väärtused jäävad reeglina vahemikku 0...14. On siiski ka ülihappelisi lahuseid, mille pH on negatiivne. Samuti on tugevalt aluselisi lahuseid, mille pH väärtus on suurem kui 14.
Puhta vee pH = 7. Vihmavee pH on kergelt happeline, sest vesi reageerib õhus oleva süsinikdioksiidiga, moodustades süsihappe. Normaalne vihmavee pH on umbes 5,5.
Lahus on happeline kui pH < 7, aluseline kui pH > 7 ja neutraalne kui pH = 7. Vastavaid keskkonnaolekuid nimetatakse aluselisuseks (pH > 7) ja happesuseks ehk happelisuseks (pH < 7).

Naatriumvesinikkarbonaat ehk söögisooda on keemiline ühend valemiga NaHCO3. Seda ainet leidub kõigis elavates organismides, sest see hoiab pH taset tasakaalus.
Sooda on valge kristalne aine, mis tihti esineb peene pulbrina. Argielus kasutatakse seda kokanduses ja meditsiinis. Seda saab ka kasutada puhastusvahendina. Kuna ta on amfoteerne aine, siis reageerib ta nii hapete kui alustega.

Etaanhape ehk äädikhape (keemiline valem CH3COOH) on karboksüülhapete hulka kuuluv normaaltemperatuuril värvuseta, söövitav, teravalõhnaline vedelik. Külmub temperatuuril 16,6 °C, seetõttu nimetatakse puhast (kontsentreeritud) etaanhapet jää-äädikaks (99,5 %). Etaanhappe vesilahus on äädikas. Äädikhape on esimene hape, mida inimene tundma õppis. Etaanhape on nõrk hape ning ta on igapäevaelus kõige tuntum ja kasutatavam karboksüülhape. Ta seguneb veega igas vahekorras. Äädikhappe sooli nimetatakse atsetaatideks, mis tuleneb ladinakeelsest nimest acidum aceticum.

Friday, June 04, 2010

Raamatuhoidjad

Õppisin eksamiteks oma raamatute virnade vahel... ja nagu vahest ikka rändas mõistus korraks puhkuselainele, et meisterdada raamatuhoidjaid suvalisest papis(hetkel siis võttsin kasutusse paari aasta taguse vedelema jäänud kalendri) ja et fotosilma ette jäid ka pärlid, siis pidin ka nendest paar pilti tegema:)