Wednesday, July 30, 2014

Invitation / Kutse

Õde tahtis, et ma aitaksin ta sõbrannat, kes abiellub. Ta sõbranna tahtis oma peresid üllatada ilusate kutsete saatmisega.
Tegin sädelevate kivikestega ehitud südamekujuliste pandlatega kaunistuse esiküljele ja kaardi sisulehe lõikasin luigekujuliseks. Kuna see sisepaber on libe ja ei ime tinti, siis ma ei saanud sulega kirjutada ja pidin kasutama laserprinterit.






Monday, July 28, 2014

Candle Holders / Küünalde alused

Lasin Krahv Blackil teha küünaldele hoidikud - andsin talle aimu umbes mida ma tahan ja ta lahendas selle idee väga kiiresti ja asjalikult nii, et mul oli vaja vaid pudelid kaunistada.
Alguses kirjutasin pudelitele kullaga meie nimede initsiaalid, kuid et need väga välja ei paistnud, siis otsustasin nüüd valge akrüüliga tähed üle värvida.


Saturday, July 19, 2014

Redcurrants / Punased sõstrad

Punased sõstrad said valmis ja vihm jäi üle - tegin väikse fotoretke aias.

Punane sõstar ehk harilik sõstar (Ribes rubrum) kuulub sõstraliste sugukonda kuuluvasse perekonda sõstar.
Põõsas kuni 1,5 m kõrge, püstine. Võrsed hallikad, paljad. Lehed 3- või 5-hõlmased, harva alumine pind karvane. Õied väikesed, rohekad või rohekaskollased, lookjalt rippuvates, 8-10 cm pikkustes kobarates.
Punase sõstra looduslik levikuala on Lääne-Euroopas – Prantsusmaal, Inglismaal, Belgias, Püreneedes ja Põhja-Itaalias. Kasvab peamiselt mägiojade ja -jõgede kallastel ning kaljudel.

Friday, July 18, 2014

Photo session in the garden / Fotosessioon aias

Kuskil 4cm pikkune väike arusisalik. Ta kondas ringi mullahunnikul, kui ma parajasti muru pügasin ümber puude ja põõsaste. Olin suht veendunud, et mul ei õnnestu ühtegi uue pesakonna sisalikest lähiajal pildile saada, aga siin ta on.
Ma teadsin, et igas mu kiviktaimlas elab vähemalt üks konn, kuid ma ei teadnud, et ta nii rasvane on:D Täna avastasin siis sellise rohukonna.
Kuskil 2-3cm pikkune väike rohutirts.
Allpool on ca 2-2,5cm pikkune väike rohukonn ja üleval ca 1cm kärnkonn.
Arusisalik heinamaal - ma olin suht veendunud, et see tüüp elab kivide vahel või mingite asjade vahel, mille vahele annab end peita.

Monday, July 14, 2014

Dragon tea / Draakoni tee

Draakoni tee on siiani kõige müstilisem tee, mida ma elu sees saanud olen. Sellel teel justkui on kerge maitse, kui seda esimest korda juuakse, kuid järelmaitse on magus. Mida rohkem juua teed, seda magusamaks tee läheb:) NB! Tee sisse ei panda suhkrut!
Kas te kujutate ette, et kui ma selle teepaki aasta tagasi ostsin, siis need lehekesed olid kaks nädalat tagasi alles puu küljes! Minu meelest uskumatu, kui kiiresti tee Hiina talust Eestisse teesõbra lauale jõuab.

Aga kui kellelgi on huvi, kuidas seda teed valmistatakse, siis ma püüan veel selle aasta sees ühe täpsema ja korralikuma ülevaate teha valmistamisest.
Tee valmistamisel on kõige olulisem korraliku vee valimine(Hea Vesi ja Saarema vesi on minu meelest suurepärased, teised rikuvad tee maitse millegipärast ära). Teine oluline moment on vee keetmine - kui vesi keeb, siis see kohe tulelt ära võtta ning lasta jahtuda õige temperatuurini(erinevatel teedel on see kraad erinev) enne kui tee peale valatakse(mõnel juhul peab vett valama gaivani külgedele mitte otse tee peale). Enamikel teedel on esimene tõmmis 20 sekundit, teine ja kolmas natuke kauem.
Kõik anumad(gaivan, kann ja teetassid) tuleks eelnevalt soojendada - kuum vesi sisse valada ja lasta soojeneda. Nt vahetult enne serveerimist vesi tassist välja valada. 

Wednesday, July 09, 2014

How to Make Sushi / Sushi valmistamine

Sushi tegemiseks tuleb valida õige riis - shari ehk sushi riis -, mis on Eestis tuntud peamiselt pudruriisina. Sushi riisi juures ongi kõige olulisem see, et riis kleepuks, muidu ei saa seda rulli keerata ega pätsikesteks vormida. Enne keetma asumist tuleb riis mõõta - 250 ml kogusest saab umbes kolm rulli sushit (mina võtsin 4 dl riisi). Riis tuleb hoolikalt pesta külmas vees, kuni vesi läbipaistvaks jääb. Siis panna riis puhta külma vee sisse üheks tunniks ligunema.
Sel ajal kui riis liguneb võib kõik ettevalmistused teha nagu otsida puhas käterätik käte kuvatamiseks, kausike külma vett käte kastmiseks, lõigata kõik sushisse minevad komponendid sobivasse suurusesse. Vajadusel lõigata norid õigesse suurusesse. Röstida seesamiseemneid. Panna valmis kauss riisi jaoks ja kaanega pott keetmiseks. Otsida välja rullimismatt ning vajadusel katta kilega, kui tehakse riis väljaspool norimakit(riis kleepub muidu mati külge).
Kui riis on ära ligunenud ja vesi on selge segamisel ja ära valamisel, siis võib keetmisega alustada. Keeta tuleb nii, et vee ja riisiterade suhe on umbes 1,15:1. Mina valan vett tavaliselt riisi peale tunde järgi - kui käsi asetada riisi peale vette, siis vesi peaks käe enam-vähem katma.
Esialgu tuleb pliit keerata kõige suurema kuumuse peale kuni vesi keema hakkab ja siis keerata kõige madalama tule peale. Ideaalis ei tohiks terve selle aja kaant poti pealt ära tõsta ning mittesegada, kuid selline protsess on võimalik vaid paksu põhjaga korraliku potiga. Mina tõstan kaant siiski aeg-ajalt, et kontrollida riisi ning vajadusel segan. Üldiselt selleks ajaks, kui vesi ära kaob, ei ole riis veel valmis ja mõnikord ma lisan natuke vett ja lasen lõpuks 10-15 minutit kaane all riisil veel seista ja valmida, kui olen tule alt ära keeranud.
Esimestel kordadel võib riis kõrbema minna, kuid kõik on harjutamise asi - olen märganud, et kui mul nii juhtub, siis riis on ikkagi kasutuskõlblik, lihtsalt põhja kõrbenud riisi ei tohi sushi tegemiseks põhjast välja kraapida.  
Siin on valmis röstitud seesamiseemned - need tuleb valada puhta panni peale ilma õlita ja kuumutada, kuni nad hakkavad pruunimaks muutuma. Seemned kõrbevad kergesti ära, kui neid ei jälgita hoolsalt - kui nad värvi hakkavad muutma, siis tuleks kohe olla valmis nende pannilt eemaldamiseks.
Riisiäädika segu teen järgmiselt(see on arvestatud 2 dl riisi kohta, mis on tavaliselt miinimum kogus riisi):
0,5 dl riisiäädikat
2 tl soola
0,25 dl suhkrut

Segan need koostisosad omavahel kokku ja kuumutan kuni suhkur on sulanud.
Kui riis on valmis keenud, siis valada valmis riis klaasist, puidust või keraamilisse nõusse ning lasta jahtuda. Jahtunud riisile valada äädikas peale nii, et äädikat ei valata otse riisile vaid puidust lusikale või spaatlile ja jagada see ühtlaselt riisi massile ning riis segada, et äädikas seguneks.
Sushi vahele võib panna kõike, mida soovitakse. Mina teen tavaliselt sushi värske lõhe, avokaado või paprikaga ja kreemjuustuga. Varem panin lõhe peale sinepit ka, aga nüüd lasen igal ühel ise valida kui palju ja mida keegi soovib lisada(kas wasabi või sinep). 
Lõhe võib ära fileerida sel ajal kui riis liguneb. Kui valitakse kala, siis see peab olema võimalikult värske - ärge valige vaakumisse pakendatud kala vaid ostke usaldusväärselt kaupmehelt lahtiselt. Minu teada kõige värskema kala peaks saama pealinnas Viimsi turult.
Ma lõikan tavaliselt nori laiemast küljest umbes 2-3 cm ära, sest mulle tundub, et rull saab muidu liiga jäme - ja kui norit mitte lõigata, siis mõnest kohast saab rull liiga tugev(süüa on raskem).
Riis tuleb lusika või käega norile laiali laotada. Selleks tuleb valmis panna kausike külma veega, et käed enne riisi kätte võtmist märjaks saaks teha, et riis käte külge ei kleepuks. Riisi tuleb seejärel õrnalt suruda vastu nori(kui liiga tugevalt litsuda, siis sushi ei tule nii maitsev), nii et riis jääks ilusti kokku ja ei pudeneks nori pealt maha, kui nori ümber pöörata. Nori on vaja pöörata, kui tehakse riis väljaspool norimakit ehk nt California rulli(siis tuleb nori pooleks lõigata, et rull liiga suur ei saaks).
Ülemine nori lehe ots jätta riisist tühjaks(võib ka väiksem riba olla, kuid sellise ribaga kinnitub rull paremini) ja seda osa ei tohi enne märjaks teha, kuni rull pole kokku keeratud, sest nori läheb kortsu. 
Riisile(alumisse ossa) panna kõik soovitavad komponendid. Mina panen tavaliselt lõhe kõige enne ja siis laotan noaga kergelt määrimise liigutust tehes kreemjuustu lõhele. Mõnikord keerangi kohe peale seda rulli, kuid paprika ja/või avokaado olemasolul lisan need kreemjuustule. Liiga palju ei saa lisandeid panna, sest muidu ei saa rulli ilusti kinni või rull ei jää ilusti tihedalt kokku.
Kõige enne tuleb rullimisel mati alumine ots viia üle rulli nii, et nori katmata lehe ots jääb välja, sii tuleb rull kokku suruda nii, et püidlad toetavad rulli ühelt poolt ja nimetissõrmed lükkavad rulli kokkupoole samal ajal kui kõik teised sõrmed suruvad lahtist nori lehte vastu lauda ja kergelt lükkavad seda nori otsa rullist eemale. Nii peaks jääma rull tihedalt kokku ja mitte laiali vajuma(vt allolevat pilti).
Nüüd võib nori ülemist otsa niisutada ja rulli ilusti kokku kleepida.
Kui rulli otstest tuleb riis või muu sisu välja, siis asetada rull mati äärde ja panna matt üle rulli. Ühe käega hida rulli paigal ja teise niiske käega patsutada või suruda õrnalt kõik tagasi rulli sisse.
Riisist võib teha ka nigirit. Selleks võtta riisi nii, et see mahub pihu sisse ära. Siis suruda sõrmed kokku ja teise käe pöidla ja nimetissõrmega anda kandiline kuju. Jällegi ei tohiks riisi liiga kõvasti kokku suruda vaid piisavalt tugevalt, et see laiali ei vajuks, sest liiga tiheda riisiga sushi ei maitse nii hästi kui õhuline sushi.
Ma lasutan norimakist üle jäävat nori ribasid, et pärast wasabi lisamist ja lõhega katmist päts kinni "siduda". Noririba tuleb ilusti ümber pätsi keerata ja otstest niisutada, et need kinni kleepuks. Riba ei pea väga kõvasti pingutama, sest kui nori ümber pätsi niiskemaks muutub, siis see jääb ise tugevamalt ümber.
Kõige parem marineeritud ingver on minu meelest sellistes kilepakendites. Klaaspurgi ingverid on liiga puised - vähemalt kõik need tooted olid kehvad, mida ma 2005-2010 proovisin.
Üks viimastest sammudest on sushirulli lahti lõikamine. Kui tahad anda rullile nelinurksema kuju, siis saab seda matiga kergesti teha - kui rull on mati vahele pandud, siis vormida see kome sõrmega(päidla, nimetissõrme ja keskmisesõrmega) nelinurkseks nii, et rulli põhi jääb vastu lauda ja nimetissõrm vajutab peale ning teised kaks sõrme suruvad sama tugevalt külgede poolt. Mati pulgakesed jaotuvad ilusti iga külje peale ühtlaselt ja vormivad rulli nii nagu soovitakse.
Rull tuleb lõigata tükkideks terava noaga, mida tuleb kasta vette ja lasta nõrguda enne lõikama asumist. Rulli võib vastavalt soovile lõigata 6-7 tükiks.
Viimaseks osaks jääb sushi ja selle komponentide paigutamine alusele ning röstitud seesamiseemnete puistamine(või sushi patsutamine seesamiseemnetesse taldrikul) ning sushi ongi valmis söömiseks. 

Tuesday, July 08, 2014

Watercolors / Akvarellid

Sel suvel alustasin projekti joonista-ja-värvi-tihti ning sellest tulenevalt mõtlesin näidata ka oma tööriisu, mida ma värvimisel kasutan.
Siin on mu akvarellikarp, mida olen kasutanud viimased 18 aastat - selle aja jooksul olen osad värvikastikesed välja vahetanud, kuid on ka värve, mis veel alles esimesest pakendist(Nt must, mida ma kasutan pigem üliharva):D Neid värve soovitan kõigile, kes natuke tõsisemalt kunstiga tegelevad.
Viimasel pildil on uued vahendid - neid kasutan peamiselt akrüüli ja guašši segamisel.


Wednesday, July 02, 2014

Papers / Paberid

Siin on väike üle vaade erinevatest paberitest, mida ma kasutan. Esimesed kaks on akvarellipaberid, mida hetkel kasutan ja viimasel pildil on kirjaplokk, mis on kalligraafilise kirja harjutamiseks.