Thursday, April 26, 2018

A Card / Kaart


Retsept - Kombucha

Ma polnud varem teeseene ehk kombuchaga kokkupuutunud ja sattusin alles hiljuti lugema, millised imelised raviomadused sellel seenejoogil on. Kuna ma olen viimastel kuudel aktiivselt kogu aeg otsinud erinevaid infomaterjale, kuidas Gunnu keha puhastada, siis mulle jäi silma, et ka sellest joogist võiks olla suur abi ja nii leidsin inimese, kes oli lahkesti nõus minuga oma paljunenud seent jagama.
Esimese hooga, kui ma jooki hakkasin õhtul valmistama olin ma esiti ehmunud suhkrukogusest, mis sinna läheb ja kui jook ca nädalaga valmis tundus see minu jaoks liiga magus. Mul võttis teise koguse tegemine mitmeid nädalaid aega, sest ma polnud ikka päris kindel, kas suhkur ikka läheb tervenisti seenele söögiks või mitte, sest viimane asi mida ma Gunnule tahtsin sisse sööta oli veel hunnik suhkurt, millest väikelapsed peaks niigi eemale hoidma.
Eile aga sattusin kuulama ühe naise loengut, mis innustas mind taas seenega alustama, kuid ma tegin vist väikse vea, kui seene korraks vee alt läbi lasin, et teda natuke loputada(mul oli meeles, et purki tuli pesta ja seent ka võis loputada) - mõni minut peale loputamist nimelt leidsin allolevad juhised:


Mis on teeseen?
Tal on muljetavaldav nimekiri raviomadustest. Teeseen on aidanud loendamatute tervisehädade puhul inimesi igas vanuses ja rahvuses. Kõige enam tuuakse välja energiataseme tõusu ja kroonilise väsimuse kadumist, küünte ja juuste kasvu hoogustumist, hallinemise peatumist, põskkoopapõletiku, seedimisprobleemide, liigeste, nahahädade ja muude krooniliste kaebuste leevenemist, kaalulangust, vererõhuprobleemide kordasaamist, detoksprotsesside käivitumist ning allergiate vähenemist.
Seejuures on põnev teada, et teeseen ei olegi päriselt seen, vaid mikroobiderühm, mis toasoojas magustatud tee sees kasvades sellesse pika nimekirja bioaktiivseid aineid - vitamiine, antioksüdante, ensüüme ja probiootikume - eraldab.

Kui teeseenejoogi fermenteerumisprotsessi lihtsalt lahti seletada, on see peamiselt pärmseente ja äädikhappebakterite vastastikku kasulik kooselu ehk sümbioos. Ometi pole lõpptulemus kunagi täpselt ühesugune, sõltudes kasutatud teetõmmise kangusest ja maitsest, lisatud suhkru kogusest, fermenteerumise pikkusest, kuufaasist, aastaajast, õhutemperatuurist ning ka inimese tujust või tujutusest, kui ta teeseenega tegeles. Ent see teebki koostöö teeseenega loominguliseks ja põnevaks! Teeseenekultuur suhtleb ümbritseva keskkonnaga ja kohandub selle vajadustega vastavaks.


Veel kasutusalasid
Inglismaa üleriigilise kombucha-võrgustiku aluspanijate ja teeseeneraamatu "Kombucha tea" autorite Alick ja Mari Bartholomew' kogemuste järgi kasutatakse teeseent lisaks lihtsalt joomisele veel väga erinevatel viisidel: kompress, vann, jalavann, kuum tee, kuum mähis, aur, ninapihus, desifintseerija, ebameeldivate lõhnade eemaldaja, puhastusvahend, kehakreem, deodorant, juuste ja peanaha hooldusvahend, massaažiõli, haavade ja kortsude kaotaja, äädikas (salatikastmed, köögiviljade hapendamine, küpsetised). Lisaks on teeseent edukalt kasutatud veterinaarias ning aianduses. Üle maailma populaarust koguv teeseen on end näidanud veelgi huvitavamatest külgedest ning inspireerinud inimesi karbist väljaspool mõtlema, sellest tehakse tänapäeval ka loodussäästlikke moeriideid ning paberit!


Joogi tegemine
Valminult on teeseen oma protsesside käigus suhkru ära tarvitanud, jook on kergelt kihisev ja meeldiva maitsega. Kui see hetk mööda lasta, muutub tulemus hapumaks ja äädikasemaks. Seeneke kosub ja iga pruuliga kasvatab ta enda peale uue õhukese kirmekihi ja nõnda kasvab su teeseen ajapikku mitmesentimeetriseks.

Kõige kasulikumat ja maitsvamat jooki toodab umbes sõrmejämedune teeseenekultuur, vanemad ja paksemad väsivad ja muutuvad laisaks. Edaspidi soovib seeneke kord nädalas uut magusat teed ning alati tuleb talle eelmisest pruulist umbes klaasike juba valminud jooki veel lisaks kallata.


Klassikaline teeseenejook
1 terve teeseen
200 ml teeseenevedelikku
2 liitrit vett
2-4 tl musta, valge või rohelise tee puru
160 g suhkrut (valget või toorroosuhkrut)


Keeda vesi, vala teepurule ja lase kuni 15 minutit tõmmata. Kurna ja jahuta toatemperatuurini, lisa suhkur, kalla tee puhtasse purki ning lisa teeseenevedelik ja teeseen. Kata puhta riidega ja jäta pimedasse õhurikkasse sooja kohta 5-12 päevaks (aeg sõltub temperatuurist jne).

Valminud jook kalla läbi sõela eraldi pudelisse. Võid jooki kohe nautida või keerata pudelile korgi peale ja jätta selle veel toatemperatuurile kuni nädalaks n-ö teiseseks pruulimiseks, mille käigus maitse veelgi küpseb. Seent kostita uue teega eelkirjeldatud viisil ning jäta ta uut märjukest looma.


Hea teada
Kuigi internet on teeseeneteemalistest allikatest tulvil ja joogi kodus pruulimine lihtne ja vähenõudev tegevus, on teave kohati vastukäiv ja segadusse ajav ning teadmatusest võib teha vigu.

+ Ära pane teeseenele mett - antiseptiliste omaduste tõttu rikub mesi seene bakterikoosluse.
+ Kui sul on vesikeefir, siis ära jäta purke kõrvuti pruulima - need kaks bakterikooslust „nakatavad" üksteist, muutes jookide omadusi.
+ Kui temperatuur on alla ideaalse 23-30 kraadi, siis seenejook kipub olema äädikasem ning pikemalt valmima.
+ Teeseenepurk tuleb pruulimise ajaks katta marli või muu hingava puhta riidega, et vältida tolmu ja putukate lendamist seenele. Õhku mitteläbilaskvat kaant ei tohi aga purgile panna.
+ Jälgi, et emaseen oleks alati fermenteerunud joogi sees, ka siis, kui ta näiteks purgi pesemise ajaks korra välja tõstad. Emaseene enda pesemist väldi, sest see eemaldab seenelt pärmibakterite koosluse ning vaesestab seeläbi joogi toimeaineid.
+ Teeseenejook võib ka väikse koguse alkoholi sisaldada ning käivitada detoksreaktsioone, seetõttu soovitatakse lastel, rasedatel ja imetavatel emadel seda pigem mitte juua või alustada pisikeste kogustega
+ Hoida meeles soovitust mitte tarbida üle kolme klaasitäie päevas.


Mängi maitsetega
Kui algupärasest musta või rohelise teega teeseenejoogi maitsest hakkab küll saama, saab katsetada kümneid ja kümneid retsepte sidruni, ingveri, marjade, kuivatatud puuviljade, soola ja muude maitseandjatega. Maitsestatakse juba valmis ja kurnatud jooki, mitte emaseenega käärivat teed - viimase kooslus võib muidu rikutud saada.


Monday, April 23, 2018

Retsept - Külmetushaiguste raviks

Kõige võimsam looduslik antibiootikum, mis ravib kehas olevad nakkused ja tapab parasiidid!

Toonik, mis suurendab immuunsust
Valmistamise ajal võid käte kaitsmiseks kanda kindaid, eriti kui töötled tuliseid pipraid! Ole ettevaatlik, sellel on väga tugev lõhn ja see võib ärritada nina koheselt.

Koostisosad:
+ 700 ml õunasiidriäädikat (kasutage alati looduslikku);
+ ¼ tassi peeneks hakitud küüslauku;
+ ¼ tassi peeneks hakitud sibulat;
+ 2 värsket tšillipipart;
+ ¼ tassi riivitud ingverit;
+ 2 spl riivitud mädarõigast;
+ 2 spl kurkum pulbrit.

Valmistamine:
1. Sega kokku kõik koostisosad, välja arvatud äädikas;
2. Pane segu klaaspurki;
3. Vala äädikas kõige peale. Kõige parem on kui 2/3 purgist on kaetud koostisosadega ja 1/3 õunasiidriäädikaga;
4. Sulge ja raputa hästi;
5. Hoia purki jahedas ja pimedas kohas 2 nädalat, raputades seda paar korda päevas;
6. Peale 14 päeva, pigista ja kurna segu läbi marli ning säilita mahl;

Sa võid sellega ka maitsestada toite või kasutada salatikastmena. Kuivsegu võid kasutada mõnes teises roas.

Annustamine:
+ Hoiatus: maitse on väga tugev ja terav! Ära võta seda tühjale kõhule ning alusta esimestel päevadel teelusikatäiega. See on tugev toonik ja võib põhjustada iiveldust või oksandamist, kuni sellega harjud;
+ Enne tooniku manustamist ja põletustunde leevenduseks söö viil apelsini, sidrunit või laimi;
+ Ära lahjenda toonikut veega, sest see vähendab selle toimet.
+ Võta 1 teelusikatäis immuunsüsteemi tugevdamiseks ja külmetushaiguste raviks;
+ Tõsta kogust iga päev kuni sa jõuad väikese likööriklaasi suuruse koguseni;
+ Kui sa võitled tõsise haiguse või nakkusega, võta 1 teelusikatäis toonikut 5-6 korda päevas;
+ See on ohutu rasedatele naistele ja lastele (kasuta väikest kogust). Kõik koostisosad on looduslikud ja ei sisalda toksiine.

Sajandite vältel, kui ravimid ei olnud kättesaadavad, on inimesed valmistanud ise võimsaid looduslikke ravimeid.
Sellel ravimil on palju tervisele kasulikke omadusi – tugevdab immuunsüsteemi, stimuleerib vereringet ja puhastab verd.


Saturday, April 21, 2018

Retsept - Liha hernejahus

Proovisin seda liha teha valmis lõigatud tükkidega mitmeid kordi, kuid jõudsin järeldusele, et kõige parem on siiski võtta üks suur lihatükk ette ja viilutada see väikesteks lõikudeks - nii saab kõige maitsvamad lihatükid.

Koostisosad
+ Liha
+ Rohelise herne jahu (võib olla ka muu jahu)
+ Muna (viimasel ajal ma ei prae enam munas üldse)
+ Maitseained

Valmistamine
1. Kui kasutad valmis lõigatud lihalõike, siis haamerda need üle. Kui sul on suurem lihatükk, siis lõika eelnevalt sobivateks tükkideks. Võid puistata peale maitseainet(mina lisan natuke lihale ja ülejäänud klopitava muna sisse).
2. Klopi muna vahule ja lisa maitseained.
3. Aseta lihatükid hernejahu sisse ja kata need täielikult jahuga.
4. Kasta jahused lihalõigud muna sisse ja aseta siis pannile.
5. Küpseta liha lõike kuni need valmis saavad.



Monday, April 02, 2018