Sunday, January 26, 2014

Scrapbook / Käsitööraamat

Ei teagi, kuidas eesti keeles tegelikult scrapbooki nimetatakse, sest ka siin kutsutakse seda scrapbook-inguks. Igathes oli mul juba aastaid tagasi soov ise meisterdada see raamat, kuid ma ei teadnud millest alustada ja nii see projekt venis ja venis, kuni Krahv Black tänuõhtule kutsuti. Et meeste kaasa toodud kaaslastel ei oleks tõenäoliselt presentatsioone masinatest vaadates nii huvitav olnud, siis meile korraldati eraldi töötuba. Olin südamest üllatunud, kui töötoas selgus, et hakkame meisterdama scrapbooki.

Siin ta siis on - meil oli üks tund aega, et välja mõelda millises formaadis, millise kujundusega raamat tuleb ning see valmis meisterdada. Nagu näete, ei saanud see protsess väga keeruline olla, sest mina ja kõik teised naised said oma raamatu valmis ja päris mitmed neist nägid superilusad välja hoolimata faktist, et peale minu ei tegele vist keegi kunstiga.
Oleksin hea meelega natuke rohkem mõtet sellesse töösse pannud, kuid kahjuks ei olnud suurt aega.
Sellesse raamatusse plaanin panna fotod vahvatest sündmustest! 

Tuesday, January 21, 2014

Extension cord restyle / Pikendusjuhtme restyle

Suvel veetsin palju aega ehituspoodides seoses isale kuuluva maakoha korrastamisega ja ma sattusin nägema paljusid erinevaid ägedaid disainipikendusjuhtmeid ning nii küpses ka minu peas üks mõte. Mulle meenus nimelt, et ma pole pikka aega juhtmeid kombineerinud ja asju ehitanud. Mul on pikendusjuhet juba ammu vaja olnud, kuid siiani olen asja ära ajanud nende väheste pistikupesadega mis mul on.
Nüüd nägin aga võimalust disainida endale ise pikendusjuhe, kuid sel korral jätsin kokku monteerimise Krahv Blacki hooleks, et tal kodus liiga igav poleks.

Juhe on valmis, kuid kinnituse valmimine on teadmata ajaks seisma pandud, sest Krahv Black suutis kinnitust konstrueerides peitli endale kätte lüüa ja ta ei saa tööriistu nüüd väga käes hoida.

Monday, January 20, 2014

Hiking boots / Matkasaapad

Mul olid enne Cat'i saapad, mis meie teedega kuidagi koostööd ei tahtnud teha - ok, tegelt sõna "matk" saabaste ees ütleb kõik, miks mu jalanõude tallad nelja aastaga ära kulusid ja vett läbi laskma hakkasid.
Vaatasin neid Timberlandi saapaid tükk aega ja ei suutnud otsustada, kas nad on head või mitte, kuid mul oli eesolevaks talvematkaks saapaid kiirelt vaja ja need olid parim valik, mida turg parajasti pakkus, siis ostsin need ära. Pean tunnistama, et need jalanõud on superhead ja ma ei kahetse valikut! 

Üllataval kombel ei määrdu saapad väga kergesti. See eeldab muidugi õiget hooldust!

Tuesday, January 14, 2014

Washing Nuts and Fabric Freshener / Pesupähklid ja pesuvärskendaja

Minu viimase aja suuremad avastused on pesupähkel(suures vaimustuses kinkisin kotitäis pähkleid ka sõbrannale ja koostasin talle kasutusjuhendi, mida jagan ka teiega) ja pesuvärskendi - viimane variant paistab töötavat hästi, kuid Krahv Black teatas seda vedelikku nähes suures rõõmus, et nüüd ta ei pea enam kunagi voodipesu vahetama... ta sai sellest värskendist natuke valesti aru(ma loodan):D


Pesupähklitest
 Pesupähklipuu (Sapindus mukorossi) pähklid kasvavad metsikuna Himaalaja metsades. Tegemist on seebipuu pähklikoortega, milles sisalduv aine saponiin toimib seebina.
Pesupähkel on kohalikule rahvale eluliselt tähtis sissetuleku allikas, kuna see on üks vähestest loodusandidest, mida on võimalik kohapeal turustada ning mida looduses leidub rikkalikult. Pesupähklitega ei ole vaja teha muud kui need puhastada ja kuivatada. Pesupähklikoored ei sobi söömiseks.

Kasutamine
 Ühest kilost pesupähklitest piisab neljaliikmelise pere pesu pesemiseks terveks aastaks!

Pähklid toimivad üle 30-kraadises vees(st toimivad vahemikus 30-95C). Pähklitega võib pesta kuni 95-kraadises vees nii valget kui ka kirjut pesu. Pesta võib kõiki tekstiile, ka siidi ja villast materjali. Pesuloputusvahendit ega veepehmendajat ei ole vaja kasutada. Valgendavat effekti nendel pähklikoortel ei ole. Valge pesu pesemisel võib lisada looduslikku valgendajat ehk soodat või küpsetuspulbrit. Kui soovid lõhnavat pesu, siis võid lisada pesuloputuslahtrisse 1-2 tilka eeterlikku õli.

üle 30 kraadises vees hakkab koortest eralduma saponiini ehk looduslikku puhastusainet. Pesumasinasse panna  pähklikoored kotikesega - erinevatel andmetel ütlevad ühed, et pesta 4-5 pähklikoorega, teised 30 grammi kogusega(meie pähklite kirjelduses oli 30 grammi, ehk väikese linase koti kogusega) - pesu vahele ja pesta normaalse pesuprogrammiga. Pähklikoorte kogus pidi sõltuma vee karedusest.

Pesupähkli koored on korduvkasutatavad - pestes madala temperatuuriga saab samu koori kasutada kuni 3 korda(mõningatel andmetel ka kuni 5 korda ehk vahetada alles siis välja kuni koored valgeks muutuvad), ent oluline on need peale iga pesukorda ära kuivatada.

Tugevamate plekkide korral nagu šokolaad, õli, punane vein, ketšup ja pori tasub kasutada plekieemaldusvahendit

Pesumasin loputab külma veega. Pesupähklid eraldavad pesuained vaid siis, kui temperatuur on vähemalt 30C. Seega loputamise ajaks ei pea pähkleid pesumasinast välja võtma.

Teisi kasutusvõimalusi
Variant 1:
Keetes pähkleid 30 minutit, on saadud vedelikuga võimalik ka juukseid pesta, sest see toimib nagu šampoon. Vedelikku nahale määrides saad ka hea sääsetõrjevahendi.
Variant 2:
5-6 koort keeta 1 liitris vees umbes 10 minutit ja jahutada. Pähklitest keedetud leotisega võib pesta nii juukseid kui keha. Ei maksa ehmuda, kui vahtu peaaegu ei tekigi. Tulemus on suurepärane: juukseid on kerge kammida, pähkel aitab vähendada kõõma ja juuste rasvaseks muutumist.
(Ma ei ole veel kumbagi varianti proovinud, ei oska kommenteerida)

Kasutajate tähelepanekud (NB!)
 Röövikud - mõned kasutajad on saanud pähklitega kaasa putukad, mis koorusid, kui neile sobivad elutingimused tekkisid. (Hoian oma pähkleid igaks juhuks suletavas kilekotis - siiani pole paari kuu jooksul elu märganudXD Panin sulle ka ühe kilekoti karbi põhja! Sh eraldasin kinni kleepinud tootja poolt pakendiks kasutatud kile, sest pähklid olid selle külge väga kõvasti kleepunud - mõni kiletükk võib veel pähklite küljes olla.)

Valge pesu - enamik kasutajaid kurdab, et pähklid määrivad valget pesu(hele riie pidavat halliks minema). Ma ei pese valget pesu enne kui ma pole pähkleid juba paar korda tumeda pesuga kasutanud. Siiani pole halba kogemust olnud.
Üks soovitusi on veel, et kui valget pesu on pikemat aega pesupähklitega pestud, siis võib olla vajalik pesu valgendamine näiteks hapnikupleegitajaga.
Üks kasutaja kirjutas, et oli hallika pesu pesemisel proovinud hapnikvalgendajat (ökopoest), aga see tema meelest olukorda paremaks ei teinud. Ökopulbriga pestes paari korra järel oli pesu jälle valge(m). BioEST pesugeel pidavat aga riide täiesti valgeks pesema. (Selle hallika varjundi ja valgendamisega mul kogemust pole)

Kleepumine - mõned kasutajad on kurtnud, et peale aasta aega kasutamist on pesu kleepuma hakanud, kuid pesupulbriga üle pestes on kleepuv aine eemaldunud. Võimalik, et need kasutajad panid liiga palju pähkleid pesu hulka. (Minul kleepumse probleemi ei ole olnud)

Villased asjad - villaseid asju pestes jäävad need hästi mõnusalt pehmeks. (Proovitud, toimib!)

Pesupähklid ei eemalda raskemaid plekke. Siinkohal on abi näiteks sapiseebist, hapnikupleegitajast või mõnest taimsest plekieemaldajast.

Pesupähklite kotina võib kasutada ka vana sokki, millele sõlm peale keeratakse.

___________________________________________
Pesupähklite tootja on Saksamaa, pähklid on pärit Indiast


Pesupähklid:
Pesuvärskendi:

Sunday, January 05, 2014

Present / Kingitus

 Filmimehel on sünnipäev tulekul ja me ei osanud midagi väga asjalikku talle kinkida. Arvasime, et šokolaad ja paar majapidamise kummikindaid peaks olema väga praktiline kingitus arvestades fakti, et poiss püüab nüüd iseseisvalt hakkama saada uues kodus:)

Black lisas kingitusele hiljem veel boonuse, kuid seda me ei saanud füüsiliselt üle anda ja nii tegime vaikimisi kokkuleppe.