Wednesday, May 25, 2022

Retsept - Kringel

Minu meelest on see üks parimaid kringliretsepte - olengi jäänud selle sama koostise ja teostuse juurde.

Eelkergituseta kringlitainas:
25g presspärmi
250ml toasooja piima
1 toasoe muna
0,5tl soola
1dl suhkrut
450-500g jahu
100g võid

Täidis:
1 purk šokolaadikreemi
150g rosinaid

Määrimiseks:
1 muna


Valmistamine:
1. Lahusta pärm toasoojas piimas.
2. Sega juurde toasoe muna, sool ja suhkur.
3. Lisa umbes pool jahukogusest ja klopi tainas ühtlaseks. Kloppimine aitab taignasse sideainet moodustada. 
4. Pidevalt sõtkudes lisa peaaegu kogu ülejäänud jahu aga jäta 1 dl jahu veel alles.
5. Sõtku toasoe või taigna sisse.
6. Viimasena lisa vähehaaval veel 1 dl jahu, kuid timmi siiski täpne kogus vastavalt taigna paksusele. Jahude niiskussisaldus on erinev ning vahel kulub rohkem vahel vähem jahu. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav tainas. Sõtku tainast seni, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks. 
7. Kata kauss rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordne.


Eelkuumuta ahi 200°C-ni.
Rulli tainas lahti. Määri peale šokolaadikreem ning puista taignale rosinad.
Lõika tainas pikkupidi kaheks või kolmeks ribaks. Keera taignaribad pikuti rulli ning ühenda kolm riba otstest või punu kolmest taignaribast palmik ning keera ringikujuliseks või jäta lühemate sirgete pätsidena plaadile(lõika kaheks piklikuks pätsiks).
Tõsta ahjuplaadile ning määri pärg lahtiklopitud vee/piima ja muna seguga.
Küpseta 200°C juures umbes 25 minutit.
Valmis kringlile puista peale soovikorral tuhksuhkrut.


Minu meelest on parim šokolaadikreem täiesti pruun pähklikreem, aga katsetada võib erinevate toodetega.

No comments: