Tuesday, May 03, 2022

Retsept - Küpsised "Kevadlill"

Tainas:
170 g suhkrut
350 g võid
2 muna
50 ml vett
1 tl vanillisuhkrut
500 g nisujahu

Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
1 tl kakaopulbrit
2 tl vett

NB! Kõik komponendid olgu toasoojad, siis segunevad ained omavahel paremini. Olla valmis, et taigna pritsimiseks võib vaja minna mehe abikäsi.

1. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kreemjaks vahuks.
2. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad ning seejärel vanillisuhkur ja vesi.
3. Lõpuks lisa jahu ja sega käsitsi ühtlaseks taignaks. Sega vaid nii palju, et jahu enam-vähem seguneb.
4. Pane tainas küpsisepressi või pritskotti ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tähekujulise tüllega küpsised. Hoia tüllet pritsimise ajal paberile lähedal, et küpsis laiem tuleks.
5. Vajuta märja sõrmega iga küpsise keskele lohuke (sinna pritsid hiljem glasuuritäpikese lille südameks). 
6. Küpseta 200-kraadises ahjus kuldkollaseks.
7. Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur, kakao ja vesi paksu hapukoore sarnaseks massiks. Vett kulub ca 2tl.
8. Soojenda saadud segu veevannil pidevalt segades 36-40 kraadini (nii hangub glasuur hiljem kiiremini ja jääb kenasti läikima). 
9. Vala glasuur väikesesse kilekotti või küpsetuspaberist volditud pritskotti ning pritsi iga küpsise keskele glasuuritäpike. Kui glasuuri on vaja uuesti üles soojendada, siis segu võib vajada natuke vett.
10. Lase täielikult hanguda.



No comments: