Wednesday, May 25, 2022

Retsept - Pärmitaigna porgandipirukad



Valmistamisaeg: 15 min taigna segamine,
1-1,5 tundi taigna kerkimine,
30 min küpsetamine
Kogus: olenevalt suurusest 50-25 pirukat

Tainas:
500g kõrge kvaliteedilist nisujahu
250ml piima
150g 82% võid
2spl õli
Näputäis soola
25g pärmi
2spl suhkrut

Täidis:
700g Keedetud porgandeid
Soola
2spl nisumannat
3spl hapukoort
2tk sibulat


Määrimiseks:
1tk muna - munakollane või kogu muna
1spl piim


Valmistamine:
1. Koori porgandid ja keeda kergelt soolaga maitsestatud vees ja jahuta
2. Taigna jaoks lahusta pärm väheses piimas.
3. Kaalu segamiskaussi jahu, lisa suhkur ja sool
4. Sulata madalal kuumusel või
5. Lisa pärm ja ülejäänud piim
6. Sõtku tainast vähemalt 10 minutit. Kui see hakkab käte külge või tundub liiga vedel, lisa natuke jahu. Tainas peab olema vetruv, aga mitte liiga sitke
7. Kata kauss puhta köögirätikuga ja aseta sooja kohta kerkima umbes 1-1,5 tunniks. Võib panna praeahju, mis on köetud umbes 30-35 kraadini, nii, et ahi on käega katsudes soe. Taignaga koos võib praeahju panna põleva teeküünla, see hoiab umbes 35 kraadist temperatuuri.
8. Samal ajal aja porgandid läbi hakklihamasina (see annab porgandimassile hea struktuuri pirukate jaoks), maitsesta soolaga. Sega porgandimassile juurde paar dessertlusikatäit mannat, et porgandimass ei oleks liiga vesine ja ei leotaks pirukaid läbi.
9. Kui tainas on kerkinud, siis lõika see neljaks. ¼ taignast rulli jahusel alusel õhukeseks.
10. Reguleeri praeahju temperatuur 180 kraadi juurde.
11. Tõsta teelusikatäis(väiksem pirukas) või supilusikatäis(suurem pirukas) porgandimassi taignale, tõsta taignaserv porgandimassist üle, lõiks sobiva suurusega küpsisevormi või tassi servaga välja pirukas, suru servad väga korralikult kinni
13. Aseta valmistehtud pirukad küpsetuspaberiga ahjuplaadile, määri lahtiklopitud munaga ja küpseta umbes 10 minutit kuni rullid on kenasti kuldpruunid
14. Serveeri liha või taimse puljongiga.
Valmis!!

No comments: